Varicela, boala copilariei de care se tem si adultii. Cum se manifesta si cum o poti recunoaste mai usor?

O simpla bubita cu aspect vezicular, cu un aspect mai ciudat, localizata la nivelul gatului sau pe membre, pe burta poate fi primul semn de varicela. Varsatul de vant, numele pe care il invocam adesea cand e vorba de boala contagioasa provocata de virusul varicelo-zosterian, are manifestari violente, apar eruptii multiple la nivel pielii, insotite de febra, oboseala, stare de rau, lipsa poftei de mancare, de iritatii puternice la nivelul pielii. Pe tot corpul incep sa apara vezicule, nu exista o varsta tipica la care sa se manifeste varicela, o pot face si adultii, si batranii, chiar si copiii sub 4-5 ani.

Mai grav este ca odata infectata persoana poarta virusul pana moare si daca se reactiveaza putem sa avem Zona Zoster, alta boala foarte periculoasa manifestata cutanat. Odata ce a fost luat virusul, pacientul e contagios 1-2 zile, dupa care apar eruptiile, ramane contagiozitatea pana ce se formeaza crustele la vezicule, 5-7 zile dupa instalarea primelor simptome ale bolii. In doua saptamani de la contactul cu o persoana care are varicela noua gazda va manifesta toate simptomele asociate bolii. Raspandirea varicelei e rapida, prin aerul respirat, prin stranut, tuse, prin simpla atingere, dar putem lua varicela si de la cei care au Zona Zoster, provocata de acelasi virus. Mai expusi la varicela sunt copiii, dar si cei care nu au facut boala, cei care au avut forme grave de Zona Zoster.

Diagnosticarea e relativ simpla, examinarea fizica e de ajuns, la fel si prelevarea de lichid din vezicule pentru a se vedea daca e prezent virusul respectiv. Varicela e foarte periculoasa nu atat pentru simptomatologia asociata, cat pentru complicatiile pe are le poate genera. De la o banala varicela putem face pneumonie, putem avea encefalita, infectii la oase si articulatii. Un tratament anume pentru varicela nu exita, putem trata iritatiile, putem administra antihistaminice, unguente cu calamina, albatru de metilen aplicat local, doar pe vezicule.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *