Tiroida cu probleme. Afectiuni si semnale de alarma

Tiroida este glanda care are poate cel mai important rol din organism. Este poate influenta functionarea organelor, musculaturii, poate sa fie implicata in functionarea celulara sau a tesuturilor, a principalelor sisteme din corpul omenesc. Glanda endocrina cu rol foarte important in organism, tiroida produce si secreta trei tipuri de hormoni, tiroxina si triiodotironina, care influenteaza metabolismul glucidelor, proteinelor sau al lipidelor, calcitonina, tine in frau cresterile de calciu seric. Secretia hormonala tipica tiroidei contribuie la controlul transformarii substantelor nutritive in energie la nivel celular, deci tiroida are legatura stransa cu metabolismul nostru. Pacientii care au probleme cu tiroida traiesc in zone de deal si munte, incidenta ei e tot mai mare la noi in tara.

Diagnosticarea unei functionari incorecte a tiroidei e si mai dificila pentru ca nu sunt simptome clare, tensiunea arteriala poate fi un semn daca e foarte crescuta. Cresterea prea mare a colesterolului, aparitia unui infarct, desi nu exista o cauza exacta, atacul cerebral sunt urmari are unor probleme tiroidiene. Factorii de risc care pot influenta prezenta unor probleme tiroidiene sunt: sexul, femeile sunt predispuse la boli tiroidiene, istoricul familial, varsta, cei peste 60 de ani pot sa aiba probleme mari cu tiroida, bolile autoimune, sarcina sau nasterea recenta, deficitul de iod, expunerea la radiatii, fumatul, suplimentele alimentare care au prea mult iod. Diagnosticarea tiroidei cu probleme e mai simpla daca avem ecografie facuta, daca se examineaza imagistic organele genitale interne, glandele mamare. Semnele clare care iti spun ca e o problema la nivelul tiroidei sunt ochii iesiti mult din orbita, protuberantele la nivelul gatului, inflamarea tiroidei, dificultati la inghitire.

Din punctul de vedere al afectiunilor tiroidiene, avem mai multe astfel de afectiuni. Cea mai cunoscuta e hipertiroidia, cand se secreta hormoni in exces, urmata de hipotiroidism, cand se secreta prea putin hormon tiroidian si metabolismul e incetinit. Gusa endemica aduce o marire a volumului tiroidei, cauza principala a declansarii ei fiind deficitul de iod, in vreme ce nodulii tiroidieni se manifesta prin cresteri anormale de la nivelul tiroidei. Cancerul tiroidian e cea mai grava afectiune tiroidiana, poate fi papilar si folicular, are sanse mari de vindecare daca e depistat la timp, acesta fiind generat in principal de stres, de deficitul prea mare de iod si de expunerea la radiatii.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *