Cateva carti pentru copii adorate interzise din motive stupide (II)

banned-books

It’s Me, Margaret. Judy Blume, femeia care a inventat adolescenta americana, s-a confruntat cu mai multe tentative de cenzurare a scrierilor sale, cu precadere legate de cartea Are You There God? It’s Me, Margaret. Volumul urmareste povestea Margaretei, fiica unui tata evreu si a unei mame crestine, in cautarea sa de a gasi sau regasi religia. Acestei cautari i se adauga pubertatea si schimbarile sexuale care complica lucrurile. Detaliile legate de menstruatie au scos din sarite foarte multi parinti, ceea ce a dus la interzicerea ei in anumite librarii. Odata, o femeie a sunat-o pe autoare si a facut-o comunista, apoi a inchis telefonul.
The Witches (Vrajitoarele). The Witches spune povestea unui baietel ramas in grija bunicii sale dupa ce parintii lui au murit. Bunica ii vorbeste despre vrajitoare, el descopera un grup de vrajitoare care il transforma in… soricel. Bunica si baietelul trebuie sa salveze apoi toti copiii din Marea Britanie de atacul vrajitoarelor. Criticii au acuzat autorul, Roald Dahl, ca descrierea vrajitoarelor e ofensatoare pentru multe femei si cartea a fost interzisa in multe librarii. Dahl s-a aparat in prefata cartii spunand ca nu a vrut sa vorbeasca femeile de rau, insa toate vrajitoarele au fost… femei…
Where’s Waldo? (Unde este Waldo?). Cartea foarte atragatoare pentru copii a fost printre cele 100 de carti interzise in anii 1990. Daca o veti cumpara acum, nu va veti da seama de ce a fost interzisa, insa atunci, prima editie a cuprins si o femeie cu un san dezgolit. Femeia era pe o plaja, cand un baietel i-a pus inghetata pe spate facand-o sa tresara si sa i se vada micutul san. In urmatoarele editii, femeia a fost imbracata adecvat si s-a cenzurat nuditatea.
Daddy’s Roommate (Colegul de camera al tatei). Michael Willhoite era unul dintre cei mai cunoscuti creatori de benzi desenate cu patru ani inainte sa se apuce sa scrie prima sa carte pentru copii. Adultii discutau in contradictoriu despre cateva lucruri marunte, aveau grija de fiul lor; problema era colegul de camera care era barbat. Cartea a fost interzisa in librarii, scoli, insa oamenii au cumparat-o ca painea calda chiar si la negru.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *