Termometrul pentru gatit – obligatoriu in bucatarie

termometre-pentru-gatitNu m-am gandit niciodata ca ar trebui sa am un termometru in bucatarie, pana in momentul in care am decis sa introduc cat mai temeinic in dieta familiei noastre carnea de vita. Am gatit de vreo trei ori sub diferite forme, la gratar, la cuptor sau in unt… intotdeauna era ori prea bine facuta ori prea putin facuta, niciodata un medium done delicios. Citind cat mai multe despre gatirea carnii de vita si despre bucatarie in general, am inteles ca este absolut esential sa ai in casa termometre de camera sau pentru gatit, acestea din urma fiind si solutia salvatoare pentru mine.

Orice termometru din gama pentru gatit este un accesoriu indispensabil in bucatarie, mai ales cand avem de-a face in meniul zilnic cu produse a caror preparare trebuie controlata termic, atat pentru gustul desavarsit de la final cat si pentru distrugerea bacteriilor. Asadar, dincolo de un gust desavarsit, controlul bacteriilor este al doilea motiv pentru am decis sa imi cumpar un termometru de bucatarie de la HomeX.

Cand gatim carne rosie, carne de pasare si chiar si oua este esential pentru siguranta alimentatiei noastre sa folosim termometre pentru gatit, pentru a preveni ca mancarea sa fie insuficient gatita. Anumite categorii de hrana, mai ales carnea, au o temperatura minima interna de la care putem fi siguri ca bacteriile au fost distruse si ca nu riscam sa ne imbolnavim din cauza unor bacterii precum salmonella, enterovirus, giardia etc.

E drept ca poate nivelul minim de siguranta nu coincide cu cel pe care l-as fi vazut eu ca fiind ideal pentru ca respectiva friputura, de pilda, sa fie un deliciu… Eu as fi interpretat in functie de textura, de felul in care arata si de cat de suculenta este. Ei bine, din punct de vedere al sanatatii aceste interpretari subiective nu sunt suficiente, si va fi nevoie de masurarea temperaturii cu termometre specifice pentru carne.
In principiu temperatura minina interna de la care orice produs cu risc de a transmite bacterii poate fi considerat sigur este de 62 grade Celsius pentru miel sau vitel (gratar sau friptura), 71 de grade pentru porc, feluri de mancare pe baza de miel sau vita si feluri de mancare pe baza de oua, 74 de grade pentru pui si 63 de grade pentru peste.

Peste aceasta temperatura fiecare isi stabileste pe baza de gust personal si experienta, temperatura optima pentru ca mancarea sa fie delicioasa.

Eu mi-am cumparat termometre pentru gatit si pentru camera de la HomeX si am fost tot timpul multumita de calitatea si rezistenta lor, dar si de preturile mai mult decat rezonabile.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *