Codurile de bare din Roma Antica

Monte Testaccio este un deal in centrul Romei facut din milioane de cioburi. Cioburile vin de la amfore nenumrate care au fost sparte si asezate unele peste altele vreme de trei secole. Cercetarile facute asupra acestei gropi de gunoi antice au scos la iveala faptul ca amforele nu erau folosite la masa sau in alte scopuri casnice, aveau panala 30 kg goale si pline ajungeau si la 100 kg, atunci cand se punea in ele vin, sos de peste, ulei de masline.

Fiecare vas avea un cod de bare, o inscriptie despre continut, greutate, origine, numele celui care a facut vasul, cand a plecat din Roma, data sosirii, cine a facut importul, taxele platite. Cu ajutorul acestor date precise oamenii de stiinta au inteles cum functiona comertul in Mediterana si cum mergeau treburile acum 2.000 de ani. Astazi in zona exista depozite, locuri unde se tin vinuri, exista cluburi de noapte si restaurante…

 

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *